De vodka martini is de favoriete cocktail van James Bond. De historie probeert ons wijs te maken dat Ian Fleming (1908-1964), de schrijver van de boeken met James Bond in de hoofdrol, die cocktail heeft verzonnen. Dat is echter onjuist.
Het eerste bekende recept voor een vodka martini, vergelijkbaar met dat van Bond, verscheen in de jaren 30 van de vorige eeuw, vermoedelijk geïnspireerd door de groeiende populariteit van vodka in zowel Amerika als Europa.
Maar er is wel meer onjuist in de wereld van James Bond. Vaak wordt gemeld dat James Bond in 'Casino Royale' (1953), het debuut van Fleming, al vroeg om zijn signature drink, de vodka martini. Ook onjuist. Pas in 'Diamonds Are Forever' (1956) vraagt James Bond om een vodka martini 'shaken, not stirred'.
Wat is de reden van deze verwarring, zo luidt de veel gestelde vraag.
In 'Casino Royale' vraagt James Bond niet om een vodka martini, maar om een cocktail die later de naam Vesper Martini kreeg. Bond vraagt eerst om een dry martini in een 'deep champagne goblet', maar verandert dan van gedachten en geeft de barman een recept.
Het gesprek gaat als volgt: “Three measures of Gordon's, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it? ... This drink's my own invention. I'm going to patent it when I think of a good name".
Maar, zoals altijd in de duistere wereld van spionage, is ook de Vesper Martini niet een creatie van Ian Fleming zelf. Het recept was verzonnen door Ivar Bryce (1906-1985), een vriend (en oud-lid van de Britse geheime dienst) van Ian Fleming. Het bewijs daarvoor bestaat uit de woorden die Fleming schreef in Bryce's exemplaar van Casino Royale: "For Ivar, who mixed the first Vesper and said the good word".
Ingrediënten
De cocktail, die zijn muze Vesper Lynd eerde, bestond dus uit drie delen gin, één deel vodka en een half deel Kina Lillet, een Franse likeur gemaakt van witte wijn op smaak gebracht met 15% likeur van citrusschillen (Spaanse en Marokkaanse sinaasappels en bittere groene sinaasappels uit Haïti) en kinine. Haal de gin en Kina Lillet weg en je hebt een klassieke vodka Martini.
No comments:
Post a Comment