De Mojito is een populaire cocktail die vooral in de zomermaanden steeds meer gedronken wordt.
De voorloper
De vroegst bekende voorloper van de mojito is 'El Draque', een medicinale tonic die naar verluidt werd gecreëerd tijdens de aanval van Sir Francis Drake op Havana, de hoofdstad van Cuba. Overigens betekent havana simpelweg 'haven' in het Spaans. Bekend is dat zeelieden in de 17de en 18de eeuw nogal brak aan land stapten met allerlei kwalen. Denk aan scheurbuik en dysenterie. De inheemse bevolking had echter voor die verschillende ziekten wel een alcoholisch middeltje beschikbaar.
De ingrediënten van dat medicijn waren aguardiente de caña ('vuurwater van suikerriet), een nogal rauwe vorm van rum, gemengd met lokale ingrediënten, waaronder limoen, suikerrietsap en een locale munt (yerba buena). De munt, limoen en suiker hielpen om die rauwe smaak van de rum wat te maskeren, maar de limoen en munt konden ook scheurbuik en dysenterie helpen behandelen.
Deze cocktail werd nog geen mojito genoemd, maar El Draque ('De Draak'), een naam die Sir Francis Drake eerde. Historici beschouwen dit meer als een tonicum dan als een bewuste cocktail. Hoewel geromantiseerd, is het wel de oudste gedocumenteerde combinatie van de elementen die later de mojito zouden vormen.
Mojito
Algemeen wordt wel aangenomen dat Havana de geboorteplaats is van de mojito. Zoals zo vaak het geval is, is de exacte oorsprong van deze cocktail in nevelen gehuld.
Als we eens de beschikbare documentatie doorbladeren, dan blijkt dat de naam mojito pas voor het eerst in 1927 opduikt in een Spaanstalige gids voor barkeepers met de naam El Arte de Hacer un Cocktail y Algo Más ('De kunst van het maken van cocktails en meer'), geschreven door Manuel A. Peña y Limón. Dat kan zeker kloppen, want in die periode zorgde de bekende Drooglegging van 1920 tot 1933 dat veel Amerikaanse toeristen op Cuba hun vakantie vierden. Op dezelfde manier zijn immers ook de Margarita en Caesar Salad ontstaan.
Wat betekent Mojito?
Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van de naam Mojito, maar die zijn allemaal veel te vergezocht.
Een veel eenvoudiger theorie is dat het woord mojito afstamt van het Spaanse mojar, wat zoiets betekent als 'toasten' ofwel 'iets vieren met een drankje in je hand'.
Ingrediënten:
- Sap van één limoen
- Eén theelepel suiker
- Een handjevol muntblaadjes
- 60 milliliter witte rum
- Bronwater naar smaak.
Bereiding:
- Kneus de muntblaadjes.
- Meng het limoensap, de suiker en de muntblaadjes.
- Giet het in een longdrinkglas en voeg een handvol ijsblokjes toe.
- Giet vervolgens de rum erover en roer goed door met een lepel met lange steel.
- Vul het glas verder met bronwater, garneer met munt en eventueel een schijfje limoen en serveer.
Blue Mojito
Er zijn mensen die meenden dat een mojito een wat saai imago had gekregen en dat het wel wat extra kleur kon gebruiken. Die kleur kon Blue Curaçao wel leveren en zo ontstond een nieuwe cocktail met de naam Blue Mojito.
Omdat Blue Curaçao niet meer is dan een sinaasappellikeur met een blauwe kleurstof, zal een Blue Mojito een meer citrusachtige ervaring opleveren. De kleur doet denken aan een tropische blauwe lucht of dat kristalheldere water met een groenblauwe Mediterrane tint.
Ingrediënten:
- Sap van één limoen
- Eén theelepel suiker
- Een handjevol muntblaadjes
- 60 milliliter witte rum
- 20 milliliter Blue Curaçao
- Bronwater naar smaak.
Bereiding:
- Kneus de muntblaadjes.
- Meng het limoensap, de suiker en de muntblaadjes.
- Giet het in een longdrinkglas en voeg een handvol ijsblokjes toe.
- Giet eerst de Blue Curaçao over de ingrediënten.
- Giet vervolgens de rum erover en roer goed door met een lepel met lange steel.
- Vul het glas verder met bronwater, garneer met munt en eventueel een schijfje limoen en serveer.
No comments:
Post a Comment