In zijn meest eenvoudige vorm is de daiquirí een cocktail van rum, limoensap en suiker.
De geschiedenis
Het basisrecept voor een daiquirí is vergelijkbaar met de grog (van het Catalaanse woord groc 'geel') die Britse zeelieden vanaf de jaren 1780 aan boord van hun schepen dronken. Omdat water niet lang houdbaar was, kregen zeelieden van de Royal Navy bier om hun dorst te lessen. Na de verovering van Jamaica in 1655 werd het bier vervangen door rum. Rum is potenter dan bier en daarom werden de dagelijkse 8 pints bier aangepast tot 1.5 pint rum. Is dat veel, zo vraagt de nieuwsgierige lezer zich op dit moment af: 8 pints bier (met 2 à 3 procent alcohol) is ongeveer 4.5 liter en 1.5 pint rum is 852 milliliter.
Je snapt dat zulke hoeveelheden rum niet zorgden voor een gedisciplineerde bemanning en al in 1740 werd besloten om de rum te verdunnen met water in een verhouding van 4 delen water op 1 deel rum. Toen ijs beschikbaar kwam, werd het water vervangen.
De ontwikkeling van de cocktail wordt toegeschreven aan Jennings Cox Jr. (1866-1913) een Amerikaanse mijningenieur die op Cuba verbleef tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog van 1898. Tijdens een feestje met Amerikaanse gasten bleek de gin op en daarom besloot hij deze te vervangen door het plaatselijke vuurwater. Om de smaak van de rum wat te maskeren deed Cox er limoensap en suiker bij. Het werd dus een Cóctel preparado con zumo de limón, ron y azúcar. De cocktail kreeg de exotische en nogal patriottische naam daiquirí, het strand waar in 1898 de Amerikaanse invasie op Cuba plaatsvond.
Ingrediënten:
- 50 milliliter witte rum
- 25 milliliter vers limoensap (sap van één limoen)
- 15 milliliter suikersiroop (of één eetlepel kristalsuiker)
- IJsblokjes
Bereiding:
- Vul een shaker met ijsblokjes.
- Voeg de witte rum, limoensap en suikersiroop (of suiker) toe.
- Shake goed tot het mengsel goed gekoeld is.
- Zeef het mengsel in een gekoeld coupeglas.
- Garneer eventueel met een schijfje limoen en serveer direct.
Blue Daiquirí
De Blue Daiquirí geeft altijd verbaasde blikken, maar het is een perfecte cocktail voor zwoele zomeravonden. Deze cocktail krijgt zijn hemelsblauwe kleur door de Blue Curaçao.
Deze cocktail kreeg bekendheid door de bekende schrijver Ernest Hemingway (1899-1961) die het graag dronk in La Terraza, een kleine bar aan het water, zo'n 16 kilometer buiten Havana (Cuba). De kenmerkende daiquirí van La Terraza is uiteraard het gevolg van de toevoeging van Blue Curaçao.
Ingrediënten:
- 50 milliliter witte rum
- 25 milliliter Blue Curaçao
- 25 milliliter vers limoensap (sap van één limoen)
- 15 milliliter suikersiroop (of één eetlepel kristalsuiker)
- IJsblokjes
Bereiding:
- Vul een shaker met ijsblokjes.
- Voeg de witte rum, Blue Curaçao, limoensap en suikersiroop (of suiker) toe.
- Shake goed tot het mengsel goed gekoeld is.
- Zeef het mengsel in een gekoeld coupeglas.
- Garneer eventueel met een schijfje limoen en serveer direct.
No comments:
Post a Comment