Pagina's

De Historie van Pisang Ambon

Pisang Ambon is een fruitlikeur, die eenvoudig te herkennen is aan diens opvallende groene kleur. Bij het openen van een fles Pisang Ambon komt je een zoete geur tegemoet die doet denken aan rijpe bananen en tropisch fruit. De smaak is een explosie van fruitige zoetheid met als hoofdingrediënt de pisang ofwel banaan.
Pisang Ambon wordt geproduceerd door het trekken op alcohol van natuurlijke smaken uit zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. De basis bestaat uit hoogwaardige bananen, die worden gecombineerd met andere vruchten en kruiden. Het mengsel ondergaat een fermentatieproces voordat het wordt gedistilleerd en op smaak gebracht, wat zorgt voor de kenmerkende fruitigheid van deze likeur.

Wat dronk men in Indië
Het blijkt dat de soldaten voornamelijk jenever en arak dronken. De beter betaalde officieren en ambtenaren dronken (slechte) rode wijn en (lauw) bier. De 'inlanders' dronken veelal sagoweer, bereid uit het gegiste sap van de arengpalm.

In Indonesië bestaan echter nog steeds traditionele dranken, zoals tuak pisang, gestookt uit gefermenteerde bananen. Deze drank heeft een andere smaak en productiemethode dan de moderne Pisang Ambon, maar kan een inspiratiebron zijn geweest voor Pisang Ambon.

Het recept van Pisang Ambon
We kunnen er echter zeker van zijn dat er geen receptuur bestond dat een product opleverde dat leek op Pisang Ambon. De likeur werd voor het eerst commercieel geproduceerd in de jaren 40 van de vorige eeuw door de Nederlandse distilleerderij Levert & Co.

Er moest echter door de marketingafdeling nog een historie verzonnen worden en zo bedacht men dat het recept rond 1948 in de hutkoffer van oud-Indischgasten naar ons land kwam.
[De Telegraaf - 9 januari 1982]

Het recept werd 'aangepast' naar de Nederlandse smaak, maar het bleef lange tijd een piepklein merk waarvan werd gedacht dat het alleen in de Randstad een enkele keer door oudere dames werd verkozen boven een advocaatje.

De ingrediënten van Pisang Ambon zijn ook niet echt traditioneel te noemen. De smaak werd vóór het jaar 2021 vooral bereikt door toevoeging van kunstmatige bananenaroma's. Daarna gebruikt men natuurlijke aroma's. De gifgroene kleur bereikt men door de synthetische kleurstoffen E102 (Tartrazine|geel) en E131 (Patent Blue V|blauw) te mengen. Tegelijkertijd verlaagde men in 2021 het alcoholpercentage van 21 naar 17 procent.

Conclusie
Je zou je niet druk moeten maken over een verzonnen historie of onnatuurlijke ingrediënten. Je moet simpelweg genieten van deze heerlijke likeur en daar daarvan afgeleide cocktails.

No comments:

Post a Comment