Het is niet met absolute zekerheid vast te stellen welk bedrijf de allereerste producent van Blue Curaçao was, omdat de oorsprong van de likeur complex is en historische bronnen elkaar ietwat tegenspreken of in documenten of op internet met opzet onduidelijk verwoord zijn. Behalve Lucas Bols, De Kuyper en Senior & Co., zijn er nogal wat bedrijven die door de populatiteit van Blue Curaçao ook maar begonnen zijn met het produceren van deze heerlijke likeur.
Lucas Bols
Algemeen wordt echter aangenomen dat Lucas Bols de eerste drankenproducent die Blue Curaçao op de markt bracht, onder de naam 'Crème de Ciel' ('Crème van de Hemel'). Dit gegeven wordt ondersteund door meerdere bronnen, waaronder de eigen website van Bols, die stellen dat Lucas Bols (1652–1719) al eerder een likeur op basis van de schillen van de bittere sinaasappel ofwel de laraha ontwikkelde, en dat de blauwe variant later in 1912 werd geïntroduceerd.
De Kuyper
In het jubileumboek 'drie eeuwen De Kuyper: Een geschiedenis van jenever en likeuren' wordt gemeld dat De Kuyper, om de omzet te stimuleren, zich in de jaren dertig van de vorige eeuw meer ging toeleggen op de verkoop van likeuren. In 1933-34 liet De Kuyper vier likeurmerken voor de Nederlandse markt inschrijven. Daaronder waren een Witte Curaçao en een Blue Curaçao[1].
Senior & Co
Aan de andere kant wordt Senior & Co., opgericht in 1896 door Haim Mendes Chumaceiro en Edgar Senior op Curaçao, ook genoemd als een vroege producent van Curaçaolikeur, waarbij zij de enige zijn die nog steeds de likeur maken met authentieke laraha-schillen van Curaçao. Feit is dat beide heren op basis van een familierecept allereerst een 'aperitif' of 'digestive' gingen produceren. Het kreeg de naam Senior’s Curaçao Tonic, al werd de naam 'snel' veranderd naar Senior’s Curacao Liqueur. Over een blauwe kleur wordt nog niet gesproken en ik vermoed dat het hier om een zogenaamde Witte Curaçao ging. Smaakt hetzelfde, maar de blauwe kleur ontbrak nog.
Je ziet dus ook dat Senior & Co de geschiedenis opzettelijk ietwat vaag houdt, maar in het artikel 'How to Make Blue Curaçao Liqueur' op de website van Senior & Co wordt geschreven dat 'It wasn’t until the 1960’s that we started adding colors to our Curaçao liqueurs'. Dat betekent dat dit bedrijf pas rijkelijk laat begon met de productie van Blue Curaçao.
Brilliant Blue
Het probleem was namelijk de kleurstof die men wilde (en moest) gebruiken om de likeur een kleurvaste blauwe tint te geven. In 1913 werd de synthetische kleurstof Brilliant Blue FCF door Max Weiler in Elberfeld (Duitsland) ontwikkeld uit steenkoolteer en anilineverbindingen. In de USA werd het in 1938 door de FDA goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen.
Pas na 1938 konden drankenproducenten dus legaal de blauwe kleurstof Brilliant Blue FCF gebruiken om hun Witte Curaçao in te kleuren en in de markt te zetten als Blue Curaçao.
Conclusie
Kortom, alle drie genoemde producenten, Senior & Co., Lucas Bols en De Kuyper, zijn vermoedelijk op bijna hetzelfde moment begonnen met de productie van Witte Curaçao op basis van schillen van de lahara.
Toch lijkt Lucas Bols de meest waarschijnlijke kandidaat voor de eerste introductie van Blue Curaçao in 1912, terwijl Senior & Co. een belangrijke rol speelde in de vroege productie van authentieke Curaçaolikeur vanaf 1896.
[1] Sluyterman, Vleesenbeek: drie eeuwen De Kuyper: Een geschiedenis van jenever en likeuren: 1695-1995 - 1995
No comments:
Post a Comment